Skip to main content

Voor een beter milieu

Steeds meer Belgische daken wekken zelf stroom op met zonnepanelen

Tags:

Zonnepanelen zijn een van de meest populaire vormen van duurzame energie. Ze worden gebruikt om energie uit de zon te halen en omgezet in elektrische energie. Zonnepanelen bestaan uit kleine zonnepanelen die zijn gemaakt van zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium en hebben fotovoltaïsche cellen waarmee ze licht omzetten in elektriciteit. Ook in België zijn veel mensen aan het switchen naar duurzame en groene stroom. In deze blog vind je daarom meer tips en informatie over zonnepanelen. België staat zelf op plek 5 in de wereld als het gaat om aantal zonnepanelen per inwoner.

Hoe werken zonnepanelen

Zonnepanelen gebruiken de zonnestralen om elektriciteit te produceren. Wanneer de zonnestralen op de zonnecellen vallen, worden de elektronen in de zonnecellen geactiveerd. Deze geactiveerde elektronen bewegen zich door het materiaal en creëren zo een elektrische stroom. Deze elektrische stroom kan worden gebruikt om apparaten zoals verlichting, koelkasten, wasmachines en andere elektronische apparaten aan te sturen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van zonnepanelen. Ten eerste zijn zonnepanelen een duurzame manier om energie te produceren. Zonnepanelen gebruiken de zonnestralen om elektriciteit te produceren, waardoor er geen schadelijke stoffen in de atmosfeer terechtkomen. Daarnaast kunnen zonnepanelen ook worden gebruikt om water op te warmen, waardoor er geen gas of stroom nodig is om het water te verwarmen. Ten slotte kunnen zonnepanelen ook worden gebruikt om stroom op te slaan en te verdelen naar andere apparaten in het huis.

Welke subsidieregelingen zijn er in België voor mensen die zonnepanelen willen kopen?

Er zijn verschillende subsidieregelingen in België voor mensen die zonnepanelen willen kopen. Een van de meest populaire regelingen is de ‘Energiepremie’. Deze premie is bedoeld om particulieren te helpen bij het kopen en installeren van zonnepanelen. De premie bedraagt in 2023 maximaal €750,- per installatie en is bedoeld om de kosten van de installatie te dekken. Meer informatie over Premies en steun voor zonnepanelen in België vind je hier.

  • 0 tot 4 kilowattpiek: €150 per kilowattpiek
  • 4 tot 6 kilowattpiek: €75 per extra kilowattpiek
  • Dit resulteert in een maximumpremie van €750 in 2023, in 2024 is dat €375.

Duurzaamheidsleningen voor particulieren
Daarnaast biedt de Belgische overheid ook verschillende leningen aan om particulieren te helpen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Particulieren kunnen een lening aanvragen bij hun bank of verzekeraar en deze wordt vervolgens verstrekt aan de installateur.

Zonnepanelen wat voor jou?

Het plaatsen van zonnepanelen in België biedt een goede oplossing voor het verduurzamen van de energievoorziening. Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar om particulieren te helpen bij het aanschaffen van zonnepanelen, waaronder de ‘Energiepremie’ en leningen van de overheid. Met deze regelingen kunnen particulieren de installatiekosten verlagen en de terugverdientijd van hun investering verkorten.