Skip to main content

Voor een beter milieu

Groendak kopen voor iedere portemonnee

Veel mensen denken dat je een groendak altijd moet laten aanleggen door een duur, gespecialiseerd bedrijf. Dat was misschien vroeger wel het geval, maar tegenwoordig is een groendak kopen een kwestie van een paar uurtjes naar de bouwmarkt. Ben je een beetje handig en heb je geen hoogtevrees, dan kun je het aanleggen zelf doen. Wel moet je zeker weten dat het dak de nieuwe beplanting kan dragen. Wanneer het geheel te zwaar wordt, krijg je gegarandeerd lekkage en ben je verder van huis. Een relatief simpel groendak kun je als handige doe-het-zelver beslist zelf aanleggen. Dat levert natuurlijk ook een aantrekkelijk kostenplaatje op. De besparingen van een groen dak, zowel financieel als voor wat betreft comfort, wegen dan ruimschoots op tegen de kosten. Daarnaast levert een groendak ook een bijdrage aan een fijne leefomgeving. Groen wordt door mens en dier erg op prijs gesteld. Het opslaan van water is tegenwoordig een belangrijke functie van een groen dak en een groen dak levert ook een bijdrage aan een grotere biodiversiteit.

Verschillende soorten groendak kopen

Er zijn verschillende soorten groene daken te koop. De meest eenvoudige uitvoering is het groene dak met sedumbeplanting. Het is relatief goedkoop, licht, ook geschikt voor schuine daken en makkelijk te onderhouden. Een tussenvorm is een groen dak met bloemen en grassen. Daarvoor is een dikkere en dus zwaardere ondergrond nodig en daardoor kan ook de helling van het dak niet te groot zijn. Wanneer je het andere uiterste bereikt, een daktuin met struiken en kleine boompjes, dan zal duidelijk zijn dat het dak heel wat moet kunnen dragen. De tuin is dan niet meer alleen een isolatielaag of een waterbuffering, maar een verblijfsruimte. Elke soort groen dak heeft ook eigen voordelen. Het ene dak is heel geschikt om water te bufferen en op te vangen, een andere soort is door z’n beplanting heel geschikt om een goede bijdrage te leveren aan het verbeteren van de situatie van bijen, vlinders en insecten.

De opbouw van een groen dak

Een groendak kopen kan er heel simpel uitzien, maar het bestaat eigenlijk altijd uit een vast aantal lagen. De eerste laag is een laag om het dak te beschermen tegen beschadiging. Het is een waterdichte bescherming waar ook geen wortels doorheen kunnen groeien. Dat moet het bestaande dak en de bestaande dakbedekking beschermen. Wanneer dat goed gedaan wordt gaat het dak zelfs langer mee dan normaal. De tweede laag is een drainagelaag om water op te vangen en vast te houden. Daarbovenop komt de laag waarin de planten groeien, bijvoorbeeld aarde of turf. Tot slot komen de begroeiing laag zelf. Al met al kan dit leiden tot een behoorlijk gewicht. Een goede constructieberekening is de basis van elk vegetatiedak. Het is niet altijd zo dat er daadwerkelijk vier of vijf lagen op elkaar gelegd worden. Soms worden de lagen geïntegreerd. Bij de bouwmarkt kun je matten of tegels voor je groendak kopen om een groen dak aan te leggen. Daar zitten drie of vier lagen in één product verwerkt. Onder de matten of tegels moet dan alleen nog een goede bescherming voor het bestaande dak worden aangebracht.