Skip to main content

Voor een beter milieu

Alles wat je moet weten over het energielabel voor woningen

Het energielabel is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse woningmarkt. Het geeft aan hoe energiezuinig een woning is en is daarom van invloed op zowel de waarde als de verkoopbaarheid van een huis. Maar wat is een energielabel precies en waarom is het zo belangrijk? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het energielabel voor woningen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document waarop staat hoe energiezuinig een woning is. Het label loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig) en is gebaseerd op diverse factoren, zoals het bouwjaar, de isolatie en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Waarom is een energielabel belangrijk?

Een goed energielabel kan de waarde van een woning verhogen en de verkoopbaarheid verbeteren. Bovendien is het belangrijk voor het milieu. Door het energieverbruik te verminderen, wordt de uitstoot van CO2 verminderd en draag je bij aan een duurzame toekomst.

Het verkrijgen van een energielabel

Het energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen. Een gecertificeerde energieadviseur kan het label opstellen. Dit gebeurt op basis van een inspectie van de woning. Een energielabel heeft een geldigheid van 10 jaar en kan later worden aangepast.

De kosten van een energielabel

De kosten voor een energielabel zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de woning en de complexiteit van de inspectie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 en €200 en deze worden betaald door de verkoper of verhuurder.

De toekomst van het energielabel

Het energielabel is momenteel nog vrijwillig voor eigenaren van woningen. Maar dit gaat binnenkort veranderen. Vanaf 1 juli 2021 wordt het energielabel verplicht voor alle woningeigenaren. Dit geldt ook voor huurwoningen. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op informatie uit openbare bronnen zoals het Kadaster en de Energieprestatie Database.

Conclusie

Het energielabel is een belangrijk onderdeel van de woningmarkt en draagt bij aan een duurzame toekomst. Een goed energielabel kan de waarde van een woning verhogen en de verkoopbaarheid verbeteren. Het verkrijgen van een energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning. De kosten voor een label zijn afhankelijk van verschillende factoren. En vanaf 1 juli 2021 wordt het energielabel verplicht voor alle woningeigenaren. Zorg er dus voor dat jouw woning energiezuinig is en zo een goed energielabel krijgt.

Bron: https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/